Skallbergsgrottan

Gideå

Här finns Nordens största urbergsgrotta med gångar och salar med sammanlagd längd av 220 meter. Ingångsskrevan är 70 meter lång och 24 meter djup. Flera inlandsisar har bildat denna märkvärdiga grotta för ca 1800 miljoner år sedan.

Tack vare Gustav Sjögrens arbete är grottan framkomlig med hjälp av stegar, rep och anvisningar för klättringen.

Det är en rolig upplevelse att klättra runt o grottan, där det finns bra med rep och stegar och du kan låna en hjälm. Men glöm inte att ta med dig ficklampa eller dylikt, annars kommer det bli alldeles för mörkt i grottan. Det kan även va bra med oömma kläder, då det rinner vatten efter väggarna.

Vägen till grottan är dock svår om man inte har varit där förut. Iaf när jag själv var där i augusti 2009, då var skyltningen väldigt dålig och vi gick lite fel, så vi hade inte en blekaste om vart vi skulle. Ett stort minus till skyltningen tyvärr, man vill inte gå runt en massa i onödan när solen gassar på, men jag hoppas att det har hunnit bli bättre skyltat nu.

Min beskrivning till grottan är att den ligger högst upp på berget till vänster och besöksstugan ligger höst upp på berget till höger, där det finns gästbok och lite halvdålig skyltning till grottan via vita fläckar på träden.
Som ni kan se på ena bilden, så försöker jag peka på vilken stig man kan välja i skogen, för att komma till grottan.

Vid stugan kan man passa på att fika lite och njuta av utsikten.
I stugan kan även äldre kartor hittas över området.

Vägbeskrivning
Gideå finns nordväst om Örnsköldsvik. Kör in i Gideå och följ huvudleden, det finns skylt även i byn. Den asfalterade vägen övergår sedan till grusväg i ca 2km. Direkt efter sista skylten finns parkering på vänster sida, det ska även finnas en liten skogsparkering på höger sida.

(Parkering: 63.495641, 18.931611)

Länkar
http://www.lansstyrelsen.se/vasternorrland/Sv/…
https://bjorna.nu/sevardheter/skallbergsgrottorna/
https://sv.wikipedia.org/wiki/Skallberget,_Gideå

Bilder