Isgrottan

Hamptjärn, Sund

En mäktig upplevelse man inte vill missa!

Med namnet Isgrottan, kan man förstå att det är finast att besöka platsen vintertid.

”Ingången till grottan är 8m bred och 3m hög. Grottan går som mest 9m in i berget. Golvet är till största delen täckt av vassa, nervittrade block. Grottan har en gång bildats som strandgrotta. Vatten från myrarna i området ovanför rinner hela tiden ner framför grottans öppning. Vintertid bildas vackra isformationer framför öppningen.”
(Fakta: Rabbe Sjöberg, Grottor Nolaskogs och i Skuleskogen)

Obs! Tips är att helst va två stycken om man vill gå in i grottan vintertid, då det oftast är väldigt halt där. En gång fick jag klättra o nästan kasta mig för att komma in i grottan och sen kana på rumpan när jag skulle ut. Inte det ultimata för varken kropp eller rumpa.

Vägbeskrivning
Från vägbommen vid återvändsgränden går du mot Hamptjärn, antingen genar du genom att efter ca 250m ta stigen till höger och följ den tills du kommer till en fyrvägskorsning efter ca 450m. Fortsätt rakt fram tills du kommer till en tvåvägskorsning, ta den som går rakt fram och fortsätt ca 600m tills du kommer till ett öppet fält med utsikt över Svedjeholmen. Till vänster om stigen kan du skymta grottan.

Du kan även gå till Hamptjärn där det finns en badplats, ca 500m.. Där tar du direkt stigen till höger, efter ca 350m kommer du till fyrvägskorsningen där du tar vänster och fortsätt sedan rakt fram som övre beskrivningen.
Ofta finns det bra skoterspår som man kan gå på.

OBS: Har hört att man inte längre kan parkera uppe vid bommen eller längs vägarna, vågar därmed inte lova att det är något man fortfarande kan göra. Har inte själv gått till grottan på några år nu så har inte kollat upp vad som gäller.

Bilder

2013

2014

2015

2018